ereyna apostatikos anixneytisrysoy spectrap deus eyrhmata finds anakalypsh

Έρευνα στο Βουνό και ανακάλυψη! Δύο ευρήματα, ακέραιο αρχαίο ξίφος & Βυζαντινός κεφαλοθραύστης

Το άρθρο γράφει ο ερευνητής Γιώργος Τσιαρδακάς. Έρευνα στο Βουνό και ανακάλυψη!
Δύο ευρήματα, ακέραιο αρχαίο ξίφος & Βυζαντινός κεφαλοθραύστης!
Εντοπισμός συνδυάζοντας 2 μηχανήματα: αποστατικός ανιχνευτής μετάλλων-χρυσού SPΕCTRA
και τοπικός ανιχνευτής μετάλλων XP DEUS

Video

Ο Γιώργος Τσιαρδακάς παρουσιάζει το συνδυασμό που βρίσκει τα αρχαία ευρήματα. Οι ανιχνευτές μετάλλων SPECTRA & XP DEUS
Ο Γιώργος Τσιαρδακάς με τον εξοπλισμό που βρίσκει τα αρχαία ευρήματα. Ανιχνευτές μετάλλων SPECTRA & XP DEUS

Και να που βρέθηκα πάλι στη περιοχή όπου έκανα τη σπουδαία, διπλή αρχαιολογική ανακάλυψη, πριν από ένα χρόνο στις 16 Οκτωβρίου 2017! Σήμερα λοιπόν 19 Οκτωβρίου και ακολουθώντας τη προγραμματισμένη εξόρμηση για έρευνα βάση της αδείας χρήσης ανιχνευτή μετάλλων μου, επισκέπτομαι το σημείο, το οποίο βρίσκεται πλησίον του χωριού Βίτολη μετά τη Μακρακώμη. Ο σκοπός είναι να καταγράψω τα γεγονότα σχετικά με τα ευρήματα σε βίντεο, το οποίο θα αναρτήσει ο φίλος μου και αντιπρόσωπος Ιωάννης Κυρίτσης στην ιστοσελίδα του. Ακριβώς απέναντί μου είναι ο ποταμός Σπερχειός και διακρίνεται στον ορίζοντα η οροσειρά της Οίτης και τα χωριά Φτέρη και Παλαιοβράχα.

To έγγραφο με το οποίο γνωστοποιώ στην αρχαιολογία την χρήση ανιχνευτή μετάλλων για την ημέρα της ανακάλυψης
To έγγραφο με το οποίο γνωστοποιώ στην αρχαιολογία την χρήση ανιχνευτή μετάλλων για την ημέρα της ανακάλυψης

Η περιοχή βάση πληροφοριών που είχα ήταν ουσιώδης και με αντάρτικη δραστηριότητα. Σημειώνω ότι μαζί μας στην ανακάλυψη ήταν και ο υπάλληλος που η αρχαιολογία ενδέχεται να ορίζει ως συνοδό-εποπτεύων τους ανιχνευτές μετάλλων στη χρήση τους.

Αποστατικός ανιχνευτής μετάλλων χρυσου SPECTRA: ερευνώντας με τις επίχρυσες βέργες Γ
Αποστατικός ανιχνευτής μετάλλων χρυσου SPECTRA: ερευνώντας με τις επίχρυσες βέργες Γ

Για αρχή στήθηκε ο αποστατικός ανιχνευτής μετάλλων-χρυσού SPECTRA, χρησιμοποιώντας πρώτα την εργοστασιακή γείωση.
Πριν προχωρήσω έκανα ένα έλεγχο για τυχόν έντονα μαγνητικά πεδία με μια βέργα από σίδηρο σαν δείγμα στόχου, χωρίς να συνδέσω τον ενισχυτή των βεργών του SPECTRA, ερευνώντας ΜΟΝΟ με τις Βέργες Γ. Κάτι το οποίο φαίνεται και στο βίντεο στη σημερινή παρουσίαση. Επειδή τη προηγούμενη μέρα είχε βρέξει χρησιμοποίησα δυο μπρούτζινα πασαλάκια διότι με τη μικρή γείωση του ο αποστατικός ανιχνευτής μετάλλων δεν είχε την επιθυμητή αγωγιμότητα εδάφους στην οθόνη του. Εφόσον έμεινα ικανοποιημένος από την ένδειξη-αναγνώριση εδάφους GBS του SPECTRA, με μια αγωγιμότητα 75, προχώρησα την έρευνα με τις επίχρυσες βέργες συνδέοντας τες πλέον με τον ενισχυτή τους. Έτσι ξεκίνησα να ερευνώ για τυχόν σήμα. Ο στόχος που έψαχνα ήταν χρυσός, και η επιλογή προγράμματος στο μενού του μηχανήματος ήταν Gold. Η Συχνότητα χρυσού που επέλεξα ήταν 5252 Hz.

Μετά από αρκετή έρευνα περιμετρικά της μονάδας δεν έλαβα καμία ένδειξη. Μετακίνησα επίσης μια φορά στα 70 μέτρα περίπου τη μονάδα SPECTRA, (δηλαδή έκανα εκ νέου έρευνα) διαπίστωσα ότι πάλι δεν είχα κάποιο σήμα και αποφασίσαμε να σταματήσουμε.

Πριν μαζέψω τον ανιχνευτή SPECTRA για να αποχωρήσουμε, με ρώτησε ο υπάλληλος της αρχαιολογίας για την λειτουργία του μηχανήματος. Του φάνηκαν λίγο περίεργα, και αποφάσισα να του κάνω μια δοκιμή με ένα άλλο μέταλλο. Σε μικρή απόσταση υπήρχαν 2 πασσαλάκια από ένα φράχτη. Έβαλα τη συχνότητα του σιδήρου, για να του δείξω πως οι βέργες Γ θα με οδηγήσουν ακριβώς επάνω τους. Άλλαξα την επιλογή προγράμματος στο ΜΕΝΟΥ και έβαλα IRON, Σίδηρο. Τη συχνότητα δε τη πείραξα. Ήταν η αρχική του σιδήρου. Το GBS, δηλαδή ο αριθμός αναγνώρισης εδάφους ήταν ίδη έτοιμος από πριν απλά άφησα λίγο χρόνο, και περίμενα το SPECTRA να κάνει απορρίψεις σε όλα τα άλλα μέταλλα και να μου εμφανίσει στόχο ΜΟΝΟ σίδηρο, όπως άλλωστε έκανα με την επιλογή στο GOLD.

Στη πρώτη στροφή γύρω από τη μονάδα του SPECTRA και πριν φτάσω ακόμη στη νοητή ευθεία από τα πασαλάκια του φράχτη είχα ένα έντονο σήμα με απότομο σταύρωμα των βεργών , αλλά και με ταχύτητα. Δεν έδωσα πολύ σημασία. Όταν έφτασα στη νοητή ευθεία με τα πασσαλάκια έγινε ακριβώς το ίδιο. Εκεί έγινε διαπίστωση ότι ο αποστατικός ανιχνευτής μετάλλων SPECTRA ήταν σωστά ρυθμισμένος. Έχοντας στο νου μου το προηγούμενο σήμα αποφάσισα να το ελέγξω μόνο και μόνο από περιέργεια. ήξερα ότι πρόκειται πάλι για σιδερένιο στόχο. Γύρισα λοιπόν πάλι πίσω και όταν έπιασα το σήμα άρχισα με ελικοειδές περπάτημα “S” να ακολουθώ τη γραμμή σήματος στόχου. Μετά από περίπου 30 μέτρα έφτασα σε ένα σημείο όπου δε θα μπορούσα να περπατήσω άλλο διότι το έδαφος δε βόλευε.

Είδα όμως ότι εκεί που βρισκόμουν πιθανώς οριακά, ότι οι βέργες τείνανε να γυρνάνε σιγά σιγά προς τα πίσω.
Οπότε κατάλαβα ότι ίσως έχω περάσει τον στόχο. Εκεί σαφώς χρειάστηκε να λειτουργήσει ο τοπικός ανιχνευτής μετάλλων XP DEUS για επικέντρωση του στόχου. Έτσι και άρχισα να ερευνώ εκεί. Το XP DEUS ήταν ρυθμισμένο στο πρόγραμμα ΚΙΝΗΣΗ 1 που μου είχε αποθηκεύσει ο Γιάννης Κυρίτσης. Εγώ επέλεξα ένταση ήχου σιδήρου στο 5. Kάποια στιγμή όντως ο στόχος εντοπίστηκε. Ο ήχος που έβγαζε ο ανιχνευτής XP DEUS ήταν ο χαρακτηριστικός μπάσος τόνος που ανταποκρίνεται σε σίδηρο και οι ενδείξεις της οθόνης συμβαδίζανε με αυτό. Αποφασίσαμε να τον βγάλουμε. Αμέσως εμφανίστηκε μια σκουριασμένη μύτη. Ο υπάλληλος της αρχαιολογίας μου είπε:
-Πρόκειται για κάποιο εξάρτημα από τρακτέρ, όπως το νύχι από το άροτρο.
Εντάξει του είπα, ας το βγάλουμε εξάλλου επιτυχία είναι και αυτό για το μηχάνημα, και τράβηξα τη μύτη. Εκεί σαστίσαμε.
Ένα αρχαίο ξίφος βγήκε από το χώμα. Αρχίσαμε να το περιεργαζόμαστε. Ήμουν πολύ χαρούμενος…λέω στον υπάλληλο:
-Σίγουρα εδώ θα έγινε κάποια μάχη πριν πολλά χρόνια!

Αναπαραστήσαμε το αρχαίο ξίφος σε υπολογιστή
Αναπαραστήσαμε το αρχαίο ξίφος σε υπολογιστή

 

Το αρχαίο ξίφος και ο κεφαλοθραύστης φωτογραφήθηκαν στη κοντινή πηγή όπου ξεδιψάσαμε πριν παραδοθούν στην αρχαιολογία.
Το αρχαίο ξίφος και ο κεφαλοθραύστης φωτογραφήθηκαν στη κοντινή πηγή όπου ξεδιψάσαμε πριν παραδοθούν στην αρχαιολογία.

 

Ο κεφαλοθραύστης έχει επάργυρη κατεργασία
Ο Βυζαντινός κεφαλοθραύστης έχει επάργυρη κατεργασία

 

Ο Βυζαντινός κεφαλοθραύστης…ένα εύρημα σε άριστη κατάσταση
Ο Βυζαντινός κεφαλοθραύστης…ένα εύρημα σε άριστη κατάσταση

Αμέσως σκέφτηκα, δε δοκιμάζω ξανά εκεί γύρω μήπως εντοπίσω με το XP DEUS και κάτι άλλο παρόμοιο; Όντως στα δυο μέτρα περίπου από το αρχαίο ξίφος το XP DEUS άρχισε να ουρλιάζει με μπάσο ήχο και φουλ να γεμίζει η αριστερή μπάρα αναγνώρισης σιδήρου. Αποφασίσαμε να βγάλουμε και αυτό το στόχο. Στην αρχή διακρίναμε μια άμορφη σιδερένια μπάλα.

Δε ξέραμε τι ακριβώς ήταν. Μόλις διώξαμε τα χώματα εμφανίστηκε μια τρύπα στη μέση και είδαμε ότι αυτή η άμορφη σιδερένια μπάλα ήταν ένας αρχαίος κεφαλοθραύστης. Δε χρειάζεται να πω κάτι άλλο. Θεώρησα μεγάλη επιτυχία την εξόρμησή μου. Αμέσως ειδοποιήθηκε η αρχαιολογική υπηρεσία της περιοχής μου για τα ευρήματα και τα παραδόθηκαν στον ίδιο τον υπάλληλο που ήταν μαζί μας. Μέχρι και σήμερα η ταύτιση σε ποια περίοδο ανήκουν τα όπλα δεν έχει γίνει.

Μετά από μια έρευνα που έκανα στο  διαδίκτυο διαπίστωσα ότι ο κεφαλοθραύστης είναι Βυζαντινής περιόδου και τον χρησιμοποιούσε κατεξοχήν Αξιωματούχος. Αν και έχουν περάσει πάνω από 1000 χρόνια είναι σε άριστη κατάσταση λες και τον είχαν σφυρηλατήσει σήμερα. Αλλά και το αρχαίο ξίφος παρά την οξείδωση του ήταν συμπαγές και στιβαρό.

Κατά την άποψή μου, αυτή η ανακάλυψη αποτελεί μεγάλη επιτυχία για τον εντοπιστή αποστάσεων GDI SPECTRA διότι πιστεύω ότι θησαυρός δεν είναι μόνον ο χρυσός. Ο θησαυρός είναι όλη η Ελλάδα και με τιμά το γεγονός ότι τα ευρήματα μου θα κοσμούν τα μουσεία της χώρας μας. Επιπλέον η επιτυχία με ενθάρρυνε να για να αγοράσω το βελτιωμένο μοντέλο αποστατικό RAYFINDER το οποίο και χρησιμοποιώ τώρα πλέον στις εξορμήσεις μου.

eyr†ma apostatikos anixneyths metallonrysoy spectrap deus byzantino kefalothraysth

 

eyrhmata apostatikos anixneyths metallon xrysoy spectra xp deus briskei byzantinos kefalothraysths