Άρθρο στο vrisko.gr για ανιχνευτές μετάλλων χρυσού

Άρθρο στο vrisko.gr για ανιχνευτές μετάλλων χρυσού

Σύνδεσμος προς το άρθρο: http://blog.vrisko.gr/blog/2015/aprilios/ta-panta-gia-toys-anixneytes-metallon

Ο Ιωάννης Κυρίτσης(Ανιχνευτές Μετάλλων-Χρυσού Κυρίτσης), έμπορος ανιχνευτών μετάλλων, σου αναλύει με κάθε λεπτομέρεια τα πάντα σχετικά με τους ανιχνευτές μετάλλων και σε προετοιμάζει για ένα συναρπαστικό κυνήγι του θησαυρού!

Η Ελλάδα λόγω των εναλλαγών του τοπίου της, από ορεινό σε πεδινό, παραλία και νησιά, βρίθει από ιστορικές αναφορές και φανταστικές ιστορίες για θαμμένους θησαυρούς! Επιδρομείς στη ξηρά, πειρατές στη θάλασσα, αμέτρητες κρυψώνες όπου έκρυβαν τα χρήματα τους οι κυνηγημένοι για να τα προστατέψουν. Πώς εντοπίζεις τη θέση του θησαυρού; Επιλέγοντας φυσικά σημάδια τα οποία θα μπορούσαν να υποδείξουν το σημείο ώστε να μη ξεχαστεί. Θυμήσου ότι όποιος κρύβει χρυσό πιστεύει ότι μια μέρα θα γυρίσει για να τον πάρει, οπότε θα πρέπει να έχει τον τρόπο να μη χάσει το σημείο. Μία πέτρα με ιδιαίτερο σχήμα, μία πηγή, ένα γεφύρι,  ένα ξωκλήσι, ένα μεγάλο δένδρο είναι όλα τους σταθερά σημεία που σε οδηγούν μετά από πολλά χρόνια. Σε άλλες περιπτώσεις και εποχές ( πχ ομάδες ανταρτών, κομιτατζήδες, Τούρκοι) χαράζονταν σημάδια που υποδεικνύουν το σημείο της απόκρυψης, εάν φυσικά γνωρίζεις να τα αποκωδικοποιήσεις. Οι μέθοδοι έρευνας πριν τους ανιχνευτές μετάλλων ήταν το «τυφλό σκάψιμο» στα υποτιθέμενα σημεία όπου υπάρχει χρυσός, η λεγόμενη «σούβλα» μυτερή βέργα με  την οποία τρυπάς το μαλακό έδαφος, ελπίζοντας να «χτυπήσει» το ζητούμενο, η έρευνα του πεδίου με τα μάτια για ανωμαλίες στην επιφάνεια του εδάφους και η τεχνική της ραβδοσκοπίας, για την οποία θα μιλήσουμε παρακάτω.

Μεταλλική… επανάσταση!

Η επανάσταση ήρθε με τους ανιχνευτές μετάλλων. Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 ο Γιώργος Πήτερσον εισήγαγε τον ανιχνευτή μετάλλων στην Ελλάδα, πωλώντας τα Αγγλικής κατασκευής μοντέλα της C.SCOPE στην Αθήνα.  Πλέον, υπήρχε το εργαλείο που μπορεί να πιστοποιήσει την ύπαρξη του μετάλλου για να μη ψάχνεις στα τυφλά!. Πως, όμως, λειτουργεί ένας ανιχνευτής μετάλλων; Οι ανιχνευτές μετάλλων έχουν ένα πηνίο, δηλαδή ένα στεφάνι από σύρμα στο οποίο διοχετεύεται ηλεκτρικό ρεύμα, όλα τα μέταλλα που βρίσκονται κοντά του ηλεκτρίζονται  και με τη σειρά τους δημιουργούν και αυτά επαγωγικό ρεύμα στο πηνίο. Όπως ένα μπαλόνι που δημιουργεί στατικό ηλεκτρισμό αφού το τρίψουμε. Αυτή η αλλαγή μετριέται και ενεργοποιεί το μεγάφωνο! Το είδος του μετάλλου ( πχ σίδηρος, ευγενή μέταλλα ) και το μέγεθός του δημιουργούν διαφορετικά σήματα και έτσι υπάρχει ο λεγόμενος «διαχωρισμός μετάλλων», με διαφορετικούς τόνους στον ήχο ανάλογα το αντικείμενο ή και ενδείξεις σε ψηφιακή οθόνη.    Προσοχή! Δεν είναι δυνατό να ανιχνεύσεις μόνο χρυσό, όπως πιστεύει ο πολύς κόσμος, όμως μπορείς να αναγνωρίσεις πολλά άχρηστα μεταλλικά αντικείμενα ώστε να μην σκάψεις για αυτά. Υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις στις τιμές αγοράς ενός ανιχνευτή ανάλογα το βάθος έρευνας και τη ποιότητα της λειτουργίας του. Οι ανιχνευτές μετάλλων με μικρές στρόγγυλες κεφαλές, οι λεγόμενοι «δίσκοι», είναι κατάλληλοι για εντοπισμό μικρών (όπως πχ. χαμένα μεμονωμένα νομίσματα) αλλά και μεγάλων αντικειμένων (πχ κρυμμένων θησαυρών). Αντίθετα οι ανιχνευτές με μεγάλες κεφαλές – το λεγόμενο «τελάρο», και δύο κουτιών – που συνήθως αναφέρουν οι χρυσοθήρες και σαν «αεροπλανάκι», αγνοούν οτιδήποτε μικρό αντικείμενο, και εντοπίζουν βαθύτερα από τους δίσκους. Η σύγχρονη τεχνολογία συνδυάζει τον ανιχνευτή με τον υπολογιστή. Οι γεωφυσικοί ανιχνευτές καταγράφουν και απεικονίζουν με υπολογιστή το υπέδαφος σε γράφημα 2 ή 3 διαστάσεων. Ανιχνεύουν μεγάλες μάζες μετάλλου αλλά και αλλαγές του εδάφους, όπως κενά, τούνελ, κρύπτες, χώρους που συνήθως κρύβονται θησαυροί.

Η τεχνική της ραβδοσκοπίας

Όταν βρίσκεσαι σε μεγάλες περιοχές, προκειμένου να προσδιορίσεις το σημείο που θα ερευνήσεις με τον ανιχνευτή, χρησιμοποιείς την τεχνική της ραβδοσκοπίας.  Η ραβδοσκοπία είναι γνωστή από τα αρχαία χρόνια. Μπορεί ο καθένας να ασχοληθεί με αυτή και να γίνει καλύτερος όσο εξασκείται, αλλά η αποτελεσματικότητα διαφέρει από άτομο σε άτομο. Ο ραβδοσκόπος ερευνά από μεγάλες αποστάσεις με όργανα όπως  το εκκρεμές και τις βέργες ραβδοσκοπίας για μέταλλα ή και νερό.  Η τεχνολογία έχει δημιουργήσει ηλεκτρονικά βοηθήματα στους ραβδοσκόπους, ενισχυτές βεργών, φίλτρα Eliminator και ηλεκτρονικούς ανιχνευτές αποστάσεων για παράδειγμα το Rayfinder, που περιορίζουν τα σφάλματα της φυσικής ραβδοσκοπίας και επιτυγχάνουν καλύτερο διαχωρισμό. Αφού οι βέργες σε οδηγήσουν  στο σημείο, ο ανιχνευτής μετάλλων μας θα πιστοποιήσει αν αξίζει να σκάψεις ή όχι, καθώς η ραβδοσκοπία δεν αρκεί από μόνη της για τη σωστή επικέντρωση. Στη περίπτωση που ο ανιχνευτής δεν εντοπίσει στόχο, πιθανότατα το σήμα είναι παραπλανητικό από μεταλλεύματα του εδάφους, τις λεγόμενες «χρυσόπετρες» ή πετρώματα χαλαζία.

Ο μύθος για τους ανιχνευτές

Ένας σύγχρονος μύθος που σχετίζεται με ανιχνευτές μετάλλων είναι ότι τους χρησιμοποιούν οι κλέφτες, για να εντοπίζουν την λεία τους μέσα στα σπίτια, λίρες και κοσμήματα. Αυτός ο μύθος συντηρείται από άτομα που δεν έχουν ποτέ χρησιμοποιήσει ανιχνευτή. Αν είχαν θα γνώριζαν ότι οι μεγάλες μεταλλικές επιφάνειες των σύγχρονων κτιρίων, ο οπλισμός του δαπέδου και της οροφής, δημιουργούν ένα ηλεκτρομαγνητικό κλωβό στο σήμα που εκπέμπει ο ανιχνευτής, αυτό σε συνδυασμό με την ύπαρξη πολλών μεταλλικών αντικειμένων στα σύγχρονα σπίτια κάνουν πολλά παράσιτα και καθιστούν αδύνατη την έρευνα με τον ανιχνευτή. Αντίθετα σε παλαιές κατοικίες, πέτρινες ή πλίθινες  όπου δεν υπάρχουν διάσπαρτα μεταλλικά αντικείμενα, η έρευνα μπορεί να γίνει απροβλημάτιστα.

Τι ισχύει έξω και τι στην Ελλάδα

Στο εξωτερικό υπάρχουν δημοσιεύματα για ανακάλυψη θησαυρών από ερευνητές, όπως αυτό του Paul Coleman  που βρήκε 5250 νομίσματα με ανιχνευτή μετάλλων XP DEUS σε ένα χωράφι στην Αγγλία ( Μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες άρθρο εδώ: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2893568/Amateur-treasure-hunter-finds-1-000-year-old-hoard-Anglo-Saxon-coins-worth-1million-buried-farmer-s-field.html). Στην Αγγλία η έρευνα είναι ελεύθερη και αν τυχόν υπάρξει ένα σημαντικό εύρημα αμείβεσαι από το κράτος. Η πραγματικότητα στην Ελλάδα είναι διαφορετική. Η κατοχή – μεταφορά και η έρευνα  με τον ανιχνευτή γίνονται κατόπιν αδείας. Όσο αφορά τη κατοχή, πρέπει ο αγοραστής να συμπληρώσει και αποστείλει στο Υπουργείο Πολιτισμού τη σχετική φόρμα κατοχής.  Το Υπουργείο απαντά αποστέλλοντας ένα αριθμό μητρώου το οποίο σε νομιμοποιεί αναφορικά με τη κατοχή του ανιχνευτή μας, σε ενδεχόμενο έλεγχο από  την αστυνομία κατά τη μεταφορά.

Κατόπιν, για να εκδόσεις άδεια έρευνας προσκομίζεις τον αριθμό μητρώου ανιχνευτή και χάρτες των περιοχών που επιθυμείς να ερευνήσεις, μαζί με απλή έγγραφη αίτηση υπογεγραμμένη, όπου αναφέρεις ότι αιτείσαι άδεια έρευνας για χόμπι και αναφέρεις τα άτομα που ενδέχεται να σε συνοδεύουν. Η άδεια εκδίδεται με συνήθη διάρκεια 1 έτος. Δεν υπάρχει περιορισμός στις άδειες και ορισμένοι έχουν πάρει ακόμη και για 15 περιοχές μέσα σε χρονικό διάστημα 1-1,5 ετών. Οι αιτήσεις αδειών μπορούν να γίνουν και ηλεκτρονικά με email, χωρίς τη φυσική παρουσία σου για τη κατάθεση των δικαιολογητικών και η όλη διαδικασία δεν έχει κάποιο χρηματικό κόστος. Ουσιαστικά  αυτός ο νόμος αποτελεί κάποια βάση ώστε να υπάρξει ένα νόμιμο χόμπι στην Ελλάδα, αλλά έχει και πολλά προβλήματα. Για παράδειγμα ο χρόνος που απαιτείται για να εκδοθεί η άδεια υπερβαίνει 3-4 μήνες. Υπάρχουν και πολλές ασάφειες στην ερμηνεία και τήρηση των όρων των αδειών καθώς εμπλέκεται και η προσωπικότητα του εκάστοτε υπαλλήλου που αναλαμβάνει το αίτημα σου, αλλά με λίγη επιμονή και καλή θέληση από μέρους του ενδιαφερόμενου μπορούν να ξεπεραστούν όλα τα προβλήματα.

Άνθρακες ο θησαυρός;

Στην Ελλάδα της κρίσης εμφανίστηκαν επιτήδειοι, απατεώνες που εκμεταλλεύονται την άγνοια ορισμένων συνανθρώπων μας, οι οποίοι θεώρησαν τους ανιχνευτές μετάλλων σαν την τελευταία «ελπίδα σωτηρίας». Το internet έχει πλέον γεμίσει από καταχωρήσεις και βίντεο με ιδιοκατασκευές ραβδοσκοπικών οργάνων, υποτιθέμενους ειδικούς που πωλούν «υπερανιχνευτές» έως και πολλές χιλιάδες ευρώ, μηχανήματα-«μαϊμού» που δουλεύουν μόνο για τη τσέπη του πωλητή. Σε αυτό το ομιχλώδες τοπίο παραπληροφόρησης έρχονται να προστεθούν και οι έρευνες επί πληρωμή. Εδώ ο πελάτης καλεί τον δήθεν έμπειρο ερευνητή να ερευνήσει το σημείο που υποπτεύεται ότι κρύβει θησαυρό. Το αντίτιμο – ταρίφα είναι από 500 έως 2000 ευρώ. Η πρακτική αυτών των  απατεώνων είναι να σου πάρουν φυσικά τα λεφτά, έπειτα αφού παίξουν θέατρο, βγάζουν το συμπέρασμα εδώ που ήρθαμε δεν υπάρχει χρυσός!. Μπορείς να τους ξεσκεπάσεις εύκολα αν κρύψεις πχ. μερικές λίρες, ώστε να πιστοποιήσεις ότι σε κοροϊδεύουν, αφού θα αποτύχουν να τις ανακαλύψουν. Άτομα που μπήκαν στο χώρο εδώ και 2 χρόνια διαφημίζονται ότι ασχολούνται εδώ και εικοσαετία. Ανιχνευτές από τη…NASA, οι οποίοι πωλήθηκαν ακόμη και για 150.000 ευρώ σε πελάτες-θύματα, που ανακαλύπτουν κατόπιν εορτής ότι αγόρασαν παραποιημένα μηχανήματα του εμπορίου αξίας 1000 ευρώ. Ενοικιάζουν ανιχνευτές μετάλλων που έχουν βλάβη και τους οποίους απέκτησαν μεταχειρισμένους με ανταλλαγή.

Μην πετάς την περιουσία σου σε «αγιογδύτες» και όταν επιλέγεις μηχανήματα να είναι επώνυμοι ανιχνευτές μετάλλων από επίσημες αντιπροσωπείες. Να θυμάσαι ότι αν υπάρχουν απατεώνες, είναι επειδή εκμεταλλεύονται τη νοοτροπία ορισμένων για γρήγορο κέρδος. Θεώρησε τον ανιχνευτή μετάλλων χόμπι και όχι μέσο πλουτισμού και τότε είναι που θα σου αποδώσει πραγματικά. Όχι απαραίτητα θησαυρούς αλλά πολλά ευρήματα τα οποία μέσα σε κάποιο χρονικό διάστημα μπορούν αθροιστικά να γίνουν ο θησαυρός ο οποίος ονειρεύεσαι. Αυτή είναι και η σωστή προσέγγιση στην έρευνα. Το καλύτερο παράδειγμα για αυτό είναι η χρήση ανιχνευτών μετάλλων σε παραλίες.Η χώρα μας έχει τεράστια ακτογραμμή και τουριστικές παραλίες οι οποίες συσσωρεύουν κάθε σεζόν εκατομμύρια ανθρώπους από όλο το πλανήτη, που χάνουν κοσμήματα            και νομίσματα στην άμμο. Εύκολα μπορείς να έχεις έσοδα 50 ευρώ την ημέρα ή και περισσότερο από τα χαμένα κέρματα. Μην στεναχωριέσαι που δεν βρήκες κάτι αξιόλογο τις τελευταίες 5 ή 10 φορές που ερεύνησες, γιατί την επόμενη θα έχεις πιθανότητα μια ανακάλυψη η οποία θα σε ανταμείψει για όλες τις αποτυχίες. Και όσο περισσότερο ασχολείσαι, τόσο περισσότερο αποδοτικός θα γίνεσαι, αφού θα μαθαίνεις από τα λάθη σου. Όμως, προσοχή! Μην αφήσεις το πάθος για την έρευνα να σε κάνει να παραμελήσεις τις άλλες σου προτεραιότητες  όπως εργασία, οικογένεια κτλ. αλλά να ερευνάς στον ελεύθερο χρόνο σου.